Krot of kans

Krot of Kans was een multi-disciplinair project waarin de toenemende leegstand in Zeeuws-Vlaanderen werd onderzocht op kansen voor het landschap. Verschillende kunstenaars en ontwerpers verbleven in een ‘krot’ om ter plaatse het landschap te verkennen en een concept te ontwikkelen waarin leegstand werd omarmd.

 

Ik verbleef in Terhole en verkende de omgeving, waar ook Doel, het dorp bij de kerncentrale, de Hedwigepolder, Walsoorden, Beveren, Nieuw-Namen en het Land van Saefthinge deel van uitmaken.

 

Hier constateerde ik dat op de plekken waar de overheid burgers weg wil hebben, zij zelf graag willen wonen, en waar de overheid wil dat ze blijven, inwoners liever vertrekken. Op de ene plek staat een krot, daar pal tegenover een net nieuw gebouwde villa.

 

Achter de keuze om te blijven of, al dan niet gedwongen, je huis te verlaten, of om juist naar deze regio toe te verhuizen, zitten allerlei persoonlijke verhalen en belangen.

 

Mijn voorstel hield een selectie van 10 plekken in, die inwoners zelf volgens mijn instructies tien jaar lang elk jaar opnieuw zouden documenteren dmv fotografie. Op een jaarlijkse bijeenkomst zouden de veranderingen op elke plek zichtbaar gemaakt worden door de fotoreeksen te vergelijken, en zouden de persoonlijke verhalen daarachter verteld worden zodat zij een plek konden krijgen naast de economische en politieke belangen die de veranderingen in dit landschap domineerden.